Hyvinvointihetki: Terveiset työsuojelun päävaltuutetulta

Jäsentilaisuudet iloa, yhteisöllisyyttä ja ajankohtaisia asioita
Aloitin vuoden alusta työsuojelun päävaltuutettuna ja olen saanut mahdollisuuden osallistua alueyhdistysten tilaisuuksiin. Ensimmäinen niistä oli Skype-tilaisuus, johon osallistui jäseniä kahdesta eri alueyhdistyksestä. Aiheenani oli työsuojelu, työhyvinvointi ja jaksaminen muutoksessa. Tilaisuudessa kävimme avointa keskustelua aihealueesta ja annoin neuvoja siitä, miten kannattaa toimia tilanteissa, joissa työ aiheuttaa kuormitusta.
On tärkeä muistaa, että olemme yksilöitä ja me reagoimme työssä ja yksityiselämässä tapahtuviin muutoksiin ja kuormitukseen eri tavoin. Työkyky on korvaamaton asia, jota kannattaa vaalia.
Jäsenretkillä minulla on mahdollisuus tutustua tietyn alueen erityispiirteisiin, jäseniin ja jutella luottamuksella kahden kesken jäsenen mieltä painavista asioista. Osallistujat edustavat usein erilaisia alueita ja työtehtäviä. Nämä keskustelut ovat sekä minulle että jäsenelle tärkeitä, koska huolenaihe on aina helpompi tuoda esille kasvokkain.
Esiin otettavat asiat ovat usein myös hyvin henkilökohtaisia ja olen kuulijan ja tukijan roolissa. Usein jo keskustelu aiheesta helpottaa tilannetta, ja varsinkin, jos saa konkreettisia vinkkejä asian jatkoon. Useimmiten kerron yleisellä tasolla, miten toimia ja ohjaan jäsenen ottamaan yhteyttä omaan yt-valtuutettuunsa, koska hän tuntee oman alueensa parhaiten.
Jäsentilaisuudet ovat jäsenelle mahdollisuus verkostoitua, jakaa kokemuksia sekä saada tietoa liiton ajankohtaisista asioista, koska tilaisuuksiin kuuluu aina ns. asiaosuus muun ohjelman lisäksi. Tilaisuuteen voi osallistua joku meistä päätoimisista eli pääluottamusmies, liitomme pj. Tuija, minä tai esimerkiksi yt-valtuutettu tai valtuuston tai hallituksen jäsen.
Arjessa harvemmin pääsen keskustelemaan suoraan toimihenkilöiden kanssa, koska minun huoneeni on Kuopion toimitalolla ja Päätalossa. Yt-valtuutetut hoitavat myös ensisijaisesti omalla alueellaan esiin tulevat asiat, koska he tuntevat parhaiten oman yt-alueensa. Välillä käyn muissa toimistoissa/toimitaloilla tutustumisvierailulla ja silloin toivon, että käyt juttelemassa kanssani matalalla kynnyksellä. Työni tueksi tarvitsen konkreettista tietoa ajankohtaisesta tilanteesta jäsenten arjessa, jotta voin hoitaa tehtävääni kunnolla niissä työryhmissä, joissa edustan henkilöstöä. Yt-valtuutetut ovat oman alueensa asiantuntijoita ja minun tehtäväni on enemmän hoitaa työsuojeluasioita yleisellä tasolla.
Työni tueksi tarvitsen konkreettista tietoa ajankohtaisesta tilanteesta jäsenten arjessa, jotta voin hoitaa tehtävääni kunnolla niissä työryhmissä, joissa edustan henkilöstöä.
Millaisia asioita jäsenet haluavat ottaa esille, kun heidät kohtaan?
Työhyvinvointi, työkyky ja työsuojelu ovat yleisesti ottaen vakioaiheina, koska ne ovat minun vastuualuettani työsuojelun päävaltuutettuna.
Tärkeimpänä asiana nousee huoli omasta ja muiden jaksamisesta tilanteessa, jossa meillä on säästö- ja henkilökohtaiset tavoitteet. Jaan saman huolen, koska tiedän, että jäsenemme haluavat aina tehdä parhaansa, ja tekevät vielä enemmän, varsinkin, jos kokevat olevansa tarkkailun kohteena. Tunnollisina he tekevät paljon ja vielä enemmän, eivätkä muista huomioida omaa jaksamistaan. Tästä voi seurata työkykyhaasteita, koska ihminen ei ole kone, joka pystyy antamaan kaikkensa koko ajan. Yksityiselämäkin välillä on voimavaroja antavaa tai kuormittavaa.
Työnantajalla on työsuojeluvelvollisuus ja se tarkoittaa sitä, että työnantajan tulee poistaa tai vähentää yksilön terveyttä uhkaavat asiat. Käytössä on aktiivisen tuen malli, joka on tuo puitteet työkyvyn tueksi heti rekrytoinnista alkaen. Aktiivisen tuen mallin mukaisesti jaksamiseen ja työkykyyn liittyvät asiat on hyvä ottaa puheeksi oman esihenkilön kanssa ajoissa.
Tämän lisäksi olemme keskustelleen uhkatilanteista asiakasrajapinnassa. Uhkatilanteet ovat lisääntyneet vuosi vuodelta ja ne ovat myös muuttuneet vakavammiksi. Niistä on tullut pysyvä osa ratkaisutyötä ja ovat vaikuttaneet työssäjaksamiseen. Ajattelen, että uhkatilanteissa tulisi olla nollatoleranssi ja selkeät menettelyt siihen, miten niitä käsitellään työyhteisöissä ja esihenkilön kanssa. Uhkatilanteen kokeminen on usein vakava kuormitustekijä ja sen käsittelyn tulisi olla pysyvä osa valmentavaa esihenkilötyötä, koska niiden toistuvuus voi mahdollisesti aiheuttaa vakavan kuormituksen, vaikka yksittäinen uhkatilanne ei itsessään.
Haluan tästä käyttää tilaisuuden myös muistuttaa, että on tärkeä oman toimen takia seurata vähintään yt-neuvottelukunnan ja yt-toimikunnan muistioita. Näistä on mahdollista pysyä kärryillä koko organisaation tasoisista muutoksista. Oma yt-valtuutettusi auttaa, jos näistä muistioista ja aiheista tulee kysymyksiä. Tieto ja etukäteisymmärrys menossa olevista asioista voi helpottaa elämäämme muutosten keskellä.
Ystävällisin terveisin
Kati Ekström
Työsuojelun päävaltuutettu
Työsähköposti: kati.ekstrom@kela.fi
Matkapuhelin 050 4727 106
Kela, Päätalo
PL 450, 00101 Helsinki Nordenskiöldinkatu 12