SASK: Halpaketju Sheinin vaatteita valmistetaan edelleen kestämättömissä työoloissa
Superhalvoilla vaatteilla on hintansa. Ellei hinta kuluttajalle ole riittävä kattamaan valmistuksen todellisia kustannuksia, tuotto revitään työntekijän selkänahasta. Tuore jatkotutkimus vahvistaa vakavat ongelmat vaatejätti Sheinin tehtaiden työoloissa.
Jatkotutkimus Suomenkin markkinoille ryminällä tulleen vaatejätti Sheinin työoloista paljastaa, että 75 tunnin työviikot tehtailla ovat edelleen tavallisia. Yli 20 vuotta ompelijana työskennellyt mies kertoi työskentelevänsä vielä tätäkin enemmän.
– Työskentelen joka päivä aamukahdeksasta puoli yhteentoista illalla. Pidän yhden vapaapäivän joka kuukausi. Minulla ei ole enää varaa vapaapäiviin, koska se maksaa liikaa.
Vaatteita valmistetaan urakkapalkalla, ja juuri siksi työtunnit kohoavat kohtuuttomiksi. Tuotantotavoitteet on urakkatyössä poikkeuksetta asetettu niin suuriksi, ettei niihin ole mahdollista päästä normaalin ja terveellisen työmäärän puitteissa.
Public Eye -järjestön toinen tutkimusvierailu Kiinaan toi esiin jyrkän ristiriidan ompelijoiden rehkimisen ja muotijätin uuden vastuullisuusretoriikan välillä. Ensimmäinen tutkimus vuonna 2021(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) toi päivänvaloon yrityksen hyhmäisen olemuksen ja erittän puutteelliset työolot. Sen jälkeen yritys on toistuvasti vannonut työntekijöilleen, asiakkailleen ja sijoittajilleen parantavansa työoloja.
Kuitenkin 13 työntekijän haastattelut Etelä-Kiinan Guangzhoussa maalaavat toisenlaisen kuvan. Työskentely aamukahdeksasta myöhään yöhön on edelleen todellisuutta työntekijöille. 12-tuntiset työpäivät vähintään kuutena, yleensä seitsemänä päivänä viikossa ovat vastoin Kiinan työlainsäädäntöä ja yrityksen omia tavarantoimittajien sääntöjä.
Siitä asti kun kansainvälinen media vahvisti Public Eyen kaksi ja puoli vuotta sitten paljastamat ylityötuntimäärät, Shein on investoinut massiivisesti maineenhallintaan ja teettänyt itsekin ”tehdastarkastuksia”, joissa on väitetty asioita, jotka eivät ulkopuolisten tutkimusten valossa pidä paikkaansa.
Yritysten verkostoon on helppo kätkeytyä
Viimeisin analyysi Shein Groupista valottaa myös yhä monimutkaisemmaksi käyvää yritysten verkkoa, joissa yhtiö toimii. Toisin kuin jotkut muut muotiyritykset, Shein ei paljasta toimittajiaan. Siksi Sheinin tuotantoprosessit määritettiin haastateltavien vastausten ja valmistuksen aikana näkyvien yrityksen tuotteiden perusteella.
Myös Sheinin läpinäkymätön rahoitustoiminta ja sen perustajan katoaminen näyttämöltä suunnitellun pörssiin listautumisen alla herättävät kysymyksiä.
Sheinin nykyinen yritysverkosto on vielä monimutkaisempi kuin vuonna 2021, ja sen myyntiluvut ovat edelleen hämärän peitossa. Tutkimukseen kerättiin tietoja Singaporen, Hongkongin ja Irlannin kaupparekistereistä. Niiden perusteella on piirretty päivitetty organisaatiokaavio. Se osoittaa kuinka monimutkainen yriysten verkosto Sheinin taakse kätkeytyy. Mutkikkaassa verkostossa toimijoiden on aina helppo vedota jonkun muun tahon vastuusen esimerkiksi työlakien noudattamisessa ja valvonnassa – ja myös rahavirrat piiloutuvat kätevästi.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Amerikkalaisen verkkojulkaisun Business Insiderin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) mukaan Shein on maailman suurin vain verkossa toimiva vaatekauppa. Se oli jo vuonna 2021 ohittanut verkkomyynnissä jo esimerkiksi Zaran ja H&M:n.
Ultrapikamuoti on kasva ongelma paitsi työntekijöiden oikeuksien myös ilmastokestävyyden näkökulmasta, mutta sen kuluttajia koukuttavaan ylitarjontaan on vaikea puuttua. Eurooppa on kuitenkin heräämässä, sillä EU:n yritysvastuudirektiivi saa toivottavasti sinettinsä vielä tällä viikolla ja myös yksittäiset maat ovat ryhtyneet toimiin. Ranskan parlamentti äänesti maaliskuussa useista toimenpiteistä pikamuodin ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Globaalin pikamuotiteollisuuden tehokas sääntely on kuitenkin vielä kaukana.
Tutkimuksen toteuttanut Public Eye on sveitsiläinen poliittisesti ja taloudellisesti puolueeton järjestö, joka keskittyy ihmisoikeus-, työelämäoikeus- ja ympäristökysymyksiin. Se kuuluu samaan eettisempää vaatetuotantoa edistävään kansainväliseen Clean Clothes -verkostoon kuin SASK.
Teksti pohjautuu Public Eyen tutkimusraporttiin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja tiedotteeseen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Sheinin työolot pähkinänkuoressa
- Sheinille toimittavien tehtaiden työntekijämäärä vaihtelee 40–200 välillä.
- Tyypillisesti työskennellään 12 tuntia päivässä kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa. Se tekee noin 75 tuntia viikossa.
- Palkat vaihtelevat 6000–10 000 juanin välillä (noin 780–1264 euroa).
- Ompelijat ansaitsevat kuussa noin 6000–8000 yuania, laadunvalvojat noin 7000 juania, erityisen taitavat ompelijat noin 10 000 yuania
- 6 000 yuanin kuukausipalkka saattaa saattaa paljolta Kiinan tekstiiliteollisuudelle. Mutta kun työntekijöiden on työskenneltävä 75 tuntia viikossa normaalin 40 tunnin sijasta, peruspalkka ylityökorvausten vähentämisen jälkeen on vain noin 2 400 yuania kuukaudessa eli noin 305 euroa.
- Guangzhoun lakisääteinen minimipalkka on 2 300 yuania. Muissa maakunnissa, kuten Hubeissa, Hunanissa ja Jiangxissa, joihin haastateltavat kertoivat tehtaat ulkoistavan yksittäisiä tuotantovaiheita, minimipalkka on vielä alhaisempi.
- Asia Floor Wage Alliancen laskelmien mukaan elämiseen riittävä palkka Kiinassa on 6 512 yuania eli noin 846 euroa.
- Viallisesta tuotantoerästä voidaan laadunvalvojalle määrätä 300–1000 yuanin sakko. Ompelijoiden tulee korjata virheensä omalla ajallaan ilman palkkaa. Sakkorangaistuksen vuoksi laadunvalvojat kohdistanevat yhä suurempaa painetta ompelijoihin. Shein myös peruuttaa uusia tuotantoeriä jokaisesta viallisesta erästä.
- Shein valvoo työntekijöitä valvontakameroiden avulla, mahdollisesti reaaliajassa.
- Yritys on kieltänyt lapsityövoiman käytön, mutta haastattelujen aikana tuontantotehtaissa havaittiin alaikäisiä, jotka olivat joko oppimassa työtä itse tai mukana päivähoidon puuttuessa. Shein on luvannut rahoittaa työntekijöille 25 päiväkotia vuoden 2024 aikana.
- Shein on kieltänyt tupakoinnin tehtaissaan, mutta haastattelu osoitti, ettei kieltoa noudateta. Tehtaissa on siis merkittävä tulipaloriski.
- Tuotteita valokuvaavien ammattilaisten on otettava kuvat 70–80 asukokonaisuudesta kahdeksassa tunnissa. He työskentelevät viitenä päivänä viikossa. Vaatteiden kaavoittajien tulee tuottaa 20 eksklusiivista mallia kuukaudessa ja kuvanmuokkaajien editoida 90 kuvaa päivässä.
Tutkimuksen tausta
- Tutkimusjakso: Loppukesä 2023.
- Haastateltavat: 13 työntekijää (7 naista, 6 miestä), iältään 23–60-vuotiaita.
- Tehtaat: Tutkimusta tehtiin kuudessatehtaassa: Chen Bian Garment Industrial Park, Yuangang Industrial Park, Li Village, Zhi Village ja Tangxi Industrial Park. Ne kaikki sijaitsevat Guangzhoun Panyun alueella Guangdongin maakunnassa Kiinassa.
Lähde: Julkaistu SASK(siirryt toiseen palveluun):n verkkosivuilla 20.5.2024.