Suomen sitouduttava EU:ssa työntekijöiden hyvinvoinnin ja taloudellisen vakauden kehittämiseen
STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mielestä Suomen on jatkossakin sitouduttava rakentamaan Eurooppaa yhteistyöllä.
EU:n sisällä ei saa antaa jalansijaa populistiselle protektionismille, jossa jokainen maa ajaa omia etujaan. Palola osallistuu tänään torstaina pääministeri Petteri Orpon järjestämään EU-keskusteluun.
– EU on ollut arvopohjainen, tiivis yhteisö, joka on toiminut esimerkiksi demokratian, työntekijöiden oikeuksien ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan veturina koko maailmalle. Se ei saa näivettyä sisäisiin jakolinjoihin, Antti Palola painottaa.
Euroopan unioni merkitystä työntekijöiden hyvinvoinnille ja vakaalle talouskehitykselle ei voi korostaa liikaa. Suomen omaan EU-politiikkaan Palola peräänkuuluttaa johdonmukaisuutta ja arvopohjaisuutta.
– Tuore erimerkki poukkoilusta on yritysvastuudirektiivi. Osa jäsenmaista – Suomi mukaan lukien – on lyhytnäköisesti valmis kyseenalaistamaan pitkään valmistellun, ihmisoikeuksia tukevan kompromissin, Palola kummeksuu.
Työelämän kehittäminen ja oikeudenmukainen siirtymä vaaliteemaksi
Euroopan parlamentin vaalit käydään sunnuntaina 9.6.2024. STTK painottaa omissa vaalitavoitteissaan työelämän kehittämistä, sosiaalisten oikeuksien vahvistamista sekä oikeudenmukaista siirtymää.
– Nämä ovat konkreettisia tapoja parantaa kansalaisten hyvinvointia ja varmistaa sisämarkkinoiden reilut pelisäännöt. Toivon näiden teemojen nousevan esiin myös kevään vaalikeskusteluissa, Palola toteaa.
Työelämän ja sosiaalisten oikeuksien kehittäminen oli nykyisen komission alkukaudella myötätuulessa. Edistysaskeleita otettiin esimerkiksi vähimmäispalkka- ja palkka-avoimuusdirektiivien myötä. Neuvottelut alustatyödirektiivistä ovat edelleen käynnissä. Toteutuessaan direktiivi vahvistaisi alustatyössä toimivien oikeussuojaa, työoloja ja -ehtoja sekä loisi yhteiset säännöt digitaalisilla alustoilla toimiville yrityksille.
– Suomalaisen palkansaajan näkökulmasta EU on ollut hyvässä vireessä ja seuraavan komission on pidettävä vauhtia yllä. Nopeasti muuttuva työelämä kaipaa jatkossakin reiluja pelisääntöjä. Vihreä siirtymä ja irtaantuminen fossiilienergiasta on toteutettava alueellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti oikeudenmukaisella tavalla, Palola muistuttaa.
– Komissio on myös antanut vahvan tuen sosiaaliselle vuoropuhelulle sekä Eurooppa-tasolla että kansallisesti. Tämä on ollut erityisen tärkeää, kun työelämän oikeuksia ja kolmikantaisen lainsäädäntövalmistelun edellytyksiä pyritään heikentämään kotimaassa.
Lisätietoja STTK(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun):ssa: puheenjohtaja Antti Palola, p. 040509 6030
Lue myös:
STTK:n tavoitteet Euroopan parlamentin vaaleihin 2024(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
STTK:n linjaukset Euroopan unionin kehittämiseksi: Vakautta ja maailman parasta työelämää(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)