Siirry sisältöön

Yt-valtuutetun elämää: Taustalta näkyväksi

Tässä blogissa Kelan yt-valtuutetut kertovat edunvalvontatyöstään KthLiiton jäsenten hyväksi.
12.5.2025 11:04

Uuden työehtosopimuksen siivittämänä, ajattelin tässä kuussa avata teille hieman enemmän niitä usein piilossa olevia töitä ja rooleja, mitä me yt-valtuutetut teemme edunvalvontatyössämme ja jotka eivät suoraan näy kenellekään teistä.

Tämä ajatus siis tuli mieleeni siitä, että TES-neuvottelujen lisäksi me liiton aktiivit teemme paljon sellaista mikä ei varsinaisesti näy missään, ennen kuin asiasta tulee jonkinlainen päätös. Se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö tämänkaltainen työ olisi kovin tärkeää, ja varmastikin tämä näkyisi myös teille enemmän, jos näitä töitä ei tehtäisi.

Luulen, että yksi näistä näkymättömämmistä töistä on yt-toimikunnan tekemä työ.

Yksikön yt-valtuutetut ja varavaltuutetut ovat osa yksikön yt-toimikuntaa, jonka muodostamme yhdessä työnantajan edustajien (palveluyksikönjohtaja sekä yleensä joku keskuspäälliköistä), lisäksi työnantajalla on oikeus nimetä yt-toimikuntaan sihteeri. Yt-toimikunta kokoontuu vähintään neljännesvuosittain, ja kokous on päätösvaltainen, kun paikalla on työnantajan edustaja ja vähintäänkin puolet henkilöstönedustajissa.

Mitä siellä yt-toimikunnassa sitten tehdään?

Virallisen ilmauksen mukaan, työnantaja käy yt-toimikunnassa säännönmukaista vuoropuhelua henkilöstön edustajien kanssa Kelan toiminnan sekä työyhteisön kehittämiseksi, yhteistoimintamenettelyn piiriin kuuluvista asioista. Tällä vuoropuhelulla on tarkoitus edistää henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia heidän työtään, työolojaan sekä asemaansa koskevissa asioissa. Vuoropuhelulla on tarkoitus myös edistää riittävää ja oikea-aikaista tiedonkulkua sekä työnantajana ja henkilöstön edustajan välistä asioiden käsittelyä.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että kun jotain henkilöstöön liittyvää asiaa päätetään, tulisi siitä päättää yt-toimikunnassa tai johtotiimissä, missä on henkilöstönedustaja paikalla.

Tällainen asia on esimerkiksi tänä keväänä monissa yksiköissä käynnistynyt (ja osassa jo päättynytkin) asiantuntijoiden ilmoittautumismenettely sekä sen toimintatavat.

Koska henkilöstöä koskevat asiat käsitellään aina niin, että mukana on henkilöstönedustaja, onkin tärkeää, että tuotte meille yt-valtuutetuille esille sitä teidän näkökulmaanne asioista, jotta voimme sitten nostaa näissä tilanteissa sitä teiltä saatua tietoa ja kommentteja työnantajan tietoon. Toki, me myös lähestymme teitä toimihenkilöitä, kun meille tulee käsittelyyn asia, josta meillä ei ole vielä tietoa.

Tässä taas siis pieni osa tästä yt-valtuutetun moninaisesta työstä, palataan asiaan taas ensi kuussa.

Terveisin:

Riikka Sohlman 

Perustoimeentulotuenpalveluyksikkö 
ratkaisukeskus 2:n ja tukikeskuksen yt-valtuutettu